Sep 3, 2010

tutorial cara memakai selendang memberi bentuk V

assalamualaikum....
kesempatan ini aku nak ucap 'SELAMAT HARI RAYA' maaf zahir batin.terima kasih tak terhingga visit belog ini.kah3.akak akak makcik makcik adik adik,maiiii aih sini!nak tunjuk sikit cara pakai selendang kasi bentuk V .macam mana V tuh?hah tengok....


maksud V nya macam tudung perempuan kat atas nih.yang kanan tuh senget sikit ditiup angin.ahaksss...

tutorialnya ini tanpa jarum taw.simpan semua jarum jarum korang guna untuk pakai susuksss jek.oppsss!
bahan bahannya kakak kakak yek  hanya mana mana selendang.seharusnya kain selendang  agak tidak terlalu lembut kerana nak memberi bentuk kepada muka..memberi bentuk  kepada muka  agak susah terutamanya yang bulat macam perempuan di atas.


kerongsang atau pin digunakan hanyalah 3 bijik.
semudah ABC.tak sampai 2 minit dah siap pakai.
nak pergi beraya takde lah semua orang bising bising menunggu kita 
korang.hehe


video
sorry yek adik adik.suara tak kuat.projek ini dijalankan semasa roomate tengah tidur .
kah3..

  • selendang di ukur  sebelah panjang dan sebelah pendek.tak perlu gunakan pembaris.itu melampau ye dik .lipat dahulu selendang tuh sebelum di pin.pinkan sekali bersama lipatan tuh.

  • yang sebelah panjang dililitkan dan kemudian longgarkan pin tadi dan pinkan sekali dengan lilitan yang baru tuh.korang boleh agak labuh mana korang nak.seeloknya jangan pinkan lagi dibahgian bahu itu.biarkan atas bahu tapi jangan kasi jatuh pula selendang tuh.hehe
  • yang sebelah pendek ditarikkan ke bahu kiri atau kanan.(korang boleh agak agak yang ni).akak nak eksplen tak berapa mahir.hehehe.akak lagi suka pinkan kedua dua belah bahu akhir sekali sebab kita boleh agak center dia kat mana.

  • akhir sekali.korang boleh pin kan kiri kanan bahu.cucuk!kelabuhan ikut sesuka rasa dan kesesuaian korang nak.bila jadi V nampak agak kemas kan?

akak biasa pakai gaya ini untuk ke kelas.sangat mudah dan kemas.
nanti akak tunjuk gambar.next next entry kot.
kalau tak paham boleh jumpa secara personal...
ini first entry akak pasal tutorial.maaflah segala silap.








4 comments:

syuE said...

hik3!!! bleh pkai tym raye style cmtu! haha~

yuyu... said...

simple jek yg nih syue...
raya kasi vouge ala arab la syue..kah3..
baju kaftan..tross nampak yuyu nih mcm pokok bonzaii..pekena pulak kaftan hijau..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
.s.o.f.i.a. said...

menarik!!! thanks!!! sesuai untuk aku yang baru nak belajar bertudung..... muah muah!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...