Aug 6, 2011

Perempuan perlu tahu pakai eyeshadow ?

Entry ni untuk perempuan saja.


Bila kerja banyak, assigment melimpah ruah minta siapkan cepat, aku pula ada idea melencong ke lain pulak. Melencong rasa nak make up. Walhal, tiap hari pandai pakai compact powder sama lip balm je ke kelas. Tak sedar diri ada hati nak bagi tutorial. Eleh.


Dengan menggunakan pilihan warna purple dan hitam (dalam petak ) daripada Melissa Saira Beauty, aku conteng conteng dan jadilah rupa dibawah.






Sila abaikan bahagian lain kerana aku hanya make up dibahagian mata. FOKUS MATA. Dongak sikit walau tudung senget benget kemek.




Sekarang kita mahu cerita bagaimana mendapat mata ada kaler purple sebegitu.Minta maaf gadis gadis comel, aku hanya pandai menggunakan paint untuk tunjuk cara memakai eyeshadow. Potoshop dan edit mengedit saya sangat fail . Nak ambil gambar, telefon aku rosak/kamera takde sd card dan blablabla.  Banyak alasan kau kan.



Sapukan warna paling asas sekali, [biru muda, purple muda dan segalanya muda muda muda]




Selepas sapu warna asas, sapukan warna sedikit gelap [2] dibahagian keluar mata (tengah ke luar mata). Sapukan warna sedikit lembut pada tengah kedalam mata [1].

sapukan warna hitam/gelap pada hujung kelopak mata sampai ke tengah.Kasi shading/bayang bayang.



 Dot purple tu menandakan warna purple yang ditambah pada bahagian dioles warna hitam tadi.

Akhir sekali lukis mata menggunakan eyeliner. Nak melentikkan lagi mata, gunakanlah maskara. Sebenarnya nak menambah kegojesan mata adalah guna bulu mata palsu tapi aku tak reti nak guna dan tak pernah try. Hik hik hik.



Selamat mencuba!!! Boleh try dipagi raya.



Ps: Entry ni ditujukan khas buat roomate kesayangan yang telah berada jauh dimata kini. Wahhhh!!!!


20 comments:

♥yaya budak suka embun♥ said...

nice! :D

JIJI YU said...

aku yang jantan ni pon turut terbace

hamzah ian said...

comey2

Asyila Zainuddin said...

comey.. tapi tak minat mekap.. ngee..

Yeb-Nada said...

TQ cik yuyu slps bc tuto ni sy lbih mahir make-up2 ni. lps ni boleh la sy ke kelas dgn mata yg mggoda dan ayu.. hihihihihihii

Wadi AR said...

yiyuu, aku tak reti pki eyeshadow laa

rerehalim said...

sumpah comel lukis mcmtu.haha

Raden said...

nk try time raye. nk ngorat lecturer. harap2 die bagi aku A+

Hizami Rahim said...

haha.
bagus ye buat tuto guna paint.
syabas2.
:B

Tasha said...

ok,baru tau...haha

*slh ke x pndi mekap?huuuu

A'IM said...

comel jer lukisan tu.hehe. nanti nak praktis untuk make mata kucing.. :)

ascil.punye.lah said...

bagus punye tips.tenkiu.selama nih,aku pakai tak pernah nak elok.mesti rupe lebih kurang macam anak ponti.ceitttttt

Cik Eliza said...

heeeee~ nak try !

nurniyusoff said...

gile gem ko guna paint .. aku tak reti!

wahaha

mia said...

peehh..yuyu mcm artiss huwaaa..ehhehee

♥nurulizzatie♥ said...

agaknye kalu sye try ni cnfirm tak jadi. bab make up fail habes. HAHA

desperate mama said...

serius cantik... kemas dan cool.... :-)

yuyueyuliana said...

flawlessssss nye muka dia :)

deenazainal said...

konfius on ur lukisan...mata kiri ke kanan tu?

DaYaH JeLitA said...

gebunyaa muka...ada tips? hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...