Feb 25, 2011

tips penjagaan rambut selepas REBONDING RAMBUT.

"rambut rosak?"

"hah?"

"macam mana ni?"

"I bertudung,nanti lagi rosak la rambut I selepas lakukan bla bla bla....pada rambut I"


kalau anda alami masalah diatas.jangan risau.jangan sedih.aku pun pernah dan sentiasa alami benda alah ni semua.tambah lagi jenis yang bertudung macam aku jugak.seriously aku sangat malas nak jaga rambut berhari hari.so,tindakan bodoh kurang bijak,aku pergi salon,rebonding rambut.maka dalam masa beberapa bulan tak perlu lagi bangun pagi cari sikat rambut.ececehhhh.berlagak la kau.


bila rambut baru dah mula tumbuh.rambut lama akan jadi keras kan?.dah boleh buat penyapu dah.kalau kau potong bahagian rosak tu kau rasa ada orang nak beli ke?tuuuuuuuuuuuuuttt.


maka,selepas hair rebonding,perlulah lakukan beberapa etika seperti:

1.tidak perlu basuh rambut selama beberapa hari tetapi PERLU BASAHKAN RAMBUT DENGAN VITAMIN ATAU SERUM RAMBUT untuk setiap hari.biasanya salon/kedai gunting rambut akan berikan beberapa biji vitamin rambut.saranan aku lagi elok kau habiskan kesemua vitamin tu dan kemudian belilah SERUM RAMBUT atau VITAMIN RAMBUT sendiri untuk mengekalkan kecantikan rambut.

*BASAHKAN DISINI BERMAKSUD SAPUKAN SERUM ATAU VITAMIN DARI PARAS RAMBUT SE-PARAS BAHAGIAN  ATAS TELINGA HINGGA KE HUJUNG RAMBUT,ELAKKAN TERKENA KULIT KEPALA.

2.jika bertudung,sebaiknya jangan basahkan rambut dengan air sebelum pakai tudung tetapi rambut perlu dicuci setiap hari atau paling malas 2 hari sekali.pilihlah waktu yang sesuai.

3.untuk syampoo rambut,seelokkan gunakanlah syampoo yang berkualiti bukannya kuantiti.sebaiknya yang diiktiraf oleh profesional.


Sejak saya menggunakan TRESemme,rambut saya tidak gugur lagi.serius tak tipu ooo.

selain gunakan syampoo diikhtiraf profesional,anda boleh gunakan serum yang juga diiktiraf profesional seperti L'oreal serum hair.boleh didapati kat Watson,Guardian dan mana mana shooping compleks.

ni pendapat aku selepas rebonding rambut beberapa bulan yang  lepas.terbukti berkesan dengan gunakan tips tips diatas.
selamat mencuba!!!!

Update.Beucure dah keluarkan Sakura candy iaitu supplement pertama di Malaysia menggunakan extrak sakura japan yang hanya kemam bawah lidah.terus meresap ke salur darah.lagi cepat berkesan dari telan!!





SAKURA CANDY PAKAR SERVIS MASALAH DALAMAN DAN LUARAN WANITA
Cantikkan??nak tahu lebih lanjut pasal Sakura candy Malaysia ni boleh klik link bawah ni



33 comments:

bukudiarysofea said...

serius ke gune tresemme tu rambut ta gugur da? gile tau rambut aku byk gugur mase sikat even mandi. huh.

Mas-Azi-Mah said...

yes. nak cuba ah pakai loreal punye product tu. terima kasih recommend :)

Anisa Hang Tuah said...

erk.aku tak pernh rebonding rambut
ehehehe

yuyu lar said...

beby:serius.kawan aku sudah 3 org ikot aku guna treesemme...setakat ni dorang tak komen rambut makin rosak tp mkin bagus adela..hehehe..tp kan atas rambut juga.try la..hehe

yuyu lar said...

mas:ur welcome=)

yuyu lar said...

nis:kalau rambut dah elok,tak perlu rebonding dah..rambut aku rosak teruk,perlukan treatment,rebond tapi bila rambut baru tumbuh,time tu byk rambut gugur..kemudian aku pegi buat relaxing dan cut hair..sekarng elok skit la..hehe

efa said...

selalu ja pkai serum tu =)

yuyu lar said...

efa:pakai time rambut kering..lama2 bleh lembut rambut tuh..hehe

unieMARKS :) said...

hee , tak pernah rebonding laa . tapi unie pakai elseeve tuh . mmg baguih ;P

yuyu lar said...

unie:heheheh..stuju ngan unie...

- koroe - said...

ape kes nak rebonding. tak syok la. tak asli,


hahhaa

yuyu lar said...

koroe:bila rambut rosak...akan terasa nak buat...haahhaha..lumrah perempuan..

yaya_flanella said...

tresemme tu tak banyak buih la yuyu. gatal kepala yaya. mungkin tak sesuai kot. T_T

Wan Adawiyah said...

Serius after 8month rebonding hari2kne sapu bilik cz rambut banyak gugur sampai my husband ckp i suke sepahkan rumah...h3h3h3 tq good info nie balik kne v=cari syampooo baru...h3h3

yuyu lar said...

yaya:sorry yaya,maybe jgk x sesuai ngan kulit yaya...

yuyu lar said...

wan:yup...selepas 8bulan memang rambut jadi rapuh,gugur...sebab tu yuyu pergi buat treatment selepas 7 bulan camtu sekali ngan hair relaxing..

Angin Selat Melaka said...

Ada caranya yg mudah, tepat dan berkesan tp org ambik mudah terlepas pandang. Sebaik saja buat rebonding, terus pakai teknik ni:

Kekalkan Kekuatan Rambut Rebonding

Rambut jadi tebal, ter-urus dan kalau kena gaya - lebih cantik dari rambut normal yg ada. Setahu daku, ini je satu2nya teknik yg palking sesuai utk rebonder, dalam dunia! (Pelik kan? Org melayu yg tau...)

Anonymous said...

salam..mne ley dptkn shampoo tresemme nih??kt pasaraya bese ade jual x?or juz ade kt salon2 je?..

Yuyu said...

dekat watson,tesco ada jual...:)

amy amiza said...

rmbut sya pn dlu truk jgak...mggerbang ja....tebal plak tu....besa bla pkai tudung mst mls nk jga sgt...tpi lpas wat rebnding ritu smpai skang rmbt still ok lgi....rmbt yg bru tmbuh pn tetiba jdi mcm lurus gak....

Anonymous said...

mknenye lepas sehari rebond 2 trus pkai serum 2 la??ke cmne??

Syahira Allic said...

mahal tak syampu dn serum tu ? :)

Anonymous said...

do i need to buy ALL those TRESemme products??

Anonymous said...

sy rajin jgk buat rebond..tp tension jgk sbb bila rmbut baru kuar mesty jd curl blik..ada tips x?? yuyu buat relaxing tuh ok x?jd lurus balik eh??

nourz areqeylah zaainn said...

klau bsuh juga rmbut shari lpas bt rebonding mcm mne?xthan lme ke?:(

nourz areqeylah zaainn said...

kalau bsuh rmbut after 1 ary rebond mcm mne?xjd laa erk?xthn laa bau dye..busuk...

nourz areqeylah zaainn said...

klau bsuh juga rmbut shari lpas bt rebonding mcm mne?xthan lme ke?:(

_nha 97_ said...

Macam mana kalau nak ikat rambot? Nanti berbekas tak?

Unknown said...

Kalau nak ikat rambut sbb mengganggu waktu nak amik wudhu ke.Ikat untuk tak menghalang muka dan telinga ,jangan ikat ketat atau ikat mcm biasa sbb nanti nampak ketak kat rambut.Lebih baik guna penyepit rambut yang besar tu

Unknown said...

Kalau nak ikat rambut sbb mengganggu waktu nak amik wudhu ke.Ikat untuk tak menghalang muka dan telinga ,jangan ikat ketat atau ikat mcm biasa sbb nanti nampak ketak kat rambut.Lebih baik guna penyepit rambut yang besar tu

Nur Hazirah Za'ba said...

Ikat rambut jangan biarkan rambut berkumpul.Kalau nak ikat ,ikat bagi kalau nak amik wudhu ,supaya tak mengacau kita nak basuh muka atau telinga.Lebih baik kalau guna penyepit rambut yang besar tu

Nur Hazirah Za'ba said...

Tunggu rambut kering lebih kurang 3 hari sbb kene tunggu ubat rebonding tu kering dulu.Kalau tak kering,Dalam beberape minggu je dah kerinting

Nur Hazirah Za'ba said...

Tapi kalau rambut rosak susah,nanti kene buat treatment ke.Treatment pon dah harga RM 50 keatas,Tak tambah lagi tip penjagaan .Semuanya nanti kene keluar RM 90.Lebih baik jgn buat rebonding.Pakai serum je,rambut nanti lembut dan lurus

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...