May 8, 2011

EMAK

 hari sangat panas,semacam jauh lagi perjalanan nak pergi kenduri kahwin kawan ayah.aku pula baru pekena gulai ketam .tiba tiba...

"ayah,berhenti!!!yu nak muntah...wekkkkkkkk!!!".muntah aku dalam kereta.aku memang alergik dengan ketam,dah tahu alergik tapi gatal nak makan.tu namanya nafsu.

emak kemudian keluar dari kereta,cari air dan cuci muntah aku.sampai sekarang aku ingat.


                               


harus  lepas muntah   menyanyi lagu Boyz 2 men- A song for mama.




********


aku sandarkan pipi pada belakang emak.air mata tak henti mengalir.tula padah bercinta pada awal usia.

"sudah la yu,nanti ayah tengok...".pujuk emak.tapi aku masih lap hingus dan kesat airmata pada belakang baju emak.sabar je emak tahan sisa sisa bendalir anaknya.bendalir?euwww.baru lah sains sikit.kau ni.

ayah lalu depan kami anak beranak.emak mula menceriakan suasana dan alihkan perhatian ayah.emak sangat memahami.



********

hari pertama aku berada di koleh pitih pitih yang sememangnya bukan pilihanku.emak hantar sampai shah alam.di kolej aku muram,isi borang seperti main titik atas kertas.sangat malas.

"mak,yu nak ke UTM,yu taknak kesini.bangunan macam rumah kedai.yu taknak!!!!".aku meraung.menangis seperti budak budak.emak diam.kemudian dia sebak.airmata dia turut mengalir.aku tidak hiraukan orang lalu lalang dikaki lima kolej.kami tetap keluarkan airmata.kami?ya!air mata emak tumpah demi aku.

                                
emak sanggup mengalirkan airmata demi anak.touching.lagu ni sangat sedih.




********



"mak,yu nak balik".aku menangis teresak esak.waktu itu aku di matrikulasi kedah.ada masalah membuatkan aku tak dapat control emosi.asyik menangis je.lemah.tak matang.

"yu...kenapa?nak balik?tiket bas ada?"

"takde.nak balik macam mana dah dekat dengan exam.tak boleh balik juga".aku masih menangis.kerja menangis je kan.tula part time aku dulu.

"takpe takpe nanti mak bincang dengan ayah.mak pergi kedah malam ni jumpa yu."jarak terengganu ke kedah bukan 2 meter  tapi emak sanggup nak kesana demi menahan airmata aku.demi mengembalikan semangat aku.betapa bodohnya aku waktu tu.menangis untuk perkara sia sia.



             
lagu sesuai untuk emak-Because you Love me (celine dion).ce dengar ce dengar...dimana saja kita ,dia tetap disisi.cewah.




*******

sekarang,bila pulang ke kampung.walau satu malam,aku akan tidur dengan emak.kadang kadang aku curi peluk dia.sebab dia lah yang mengembalikan semangat aku.dia bina hidup aku semula.

                                  


tutup mata,dengar la lagu you raise me up ni.khas buat emak,ibu,ummi,mummy,mama...                                             SELAMAT HARI IBU...


ps:emak,yu sayang emak sangat sangat.baru je ucap selamat hari ibu kat emak.sebak.korang yang belum ucap,dakap ibu korang,buat lah.selagi dia masih ada.setiap hari adalah hari ibu.:)



12 comments:

Miela Tahril said...

yuyu dpt utm ke?kos ape?

Yuyu Musa said...

mmiela:hihi...kos rekabentuk industri x silap..hehe

Miela Tahril said...

pastu gi sni sbb trus dpt keje ea...ke sbb pe?

Yuyu Musa said...

miela:a'ah sbb terus nk keje..hahaha..

Abg deryck said...

dapat beljar nanges x dapat belajar nanges...ishhh sshh mcm ni cik yuyu oiii...hehehe

Salimah Ismail said...

alolo. then abis dah study kat matriks ? :P

Yuyu Musa said...

abg deryck:hahhaa...memang suka nangis yuyu nih..hahaa

Yuyu Musa said...

salimah:haha..habis..dah lama habis..tu cita dulu2..haha

EZAN IDMA said...

sedihnye yuyu :)

Yuyu Musa said...

ezan:hehehe...dgr skali dengan lagu taw..lagu tu lagi sedih..hihi

Faiz Tapit said...

perghhh... tacingnye!
sobsss3

Yuyu Musa said...

paiz:x tacing ponggg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...