Apr 3, 2011

kesalahan dan bersolek/bermekup.

hai you olls.tips gediks lagi dan lagi.sekarang ni ramai perempuan beli mekup untuk cantik tapi kalau salah teknik rugi ooo beli alat mekup mahal mahal.eleh macam la aku pandai mekup.cakap je lebih.hehe.aku kutip dari pengalaman dan pembacaan , kemudian buat entry ni.keh keh keh.


1.jangan berbedak terlalu tebal.
mak oii kok ye pun nak tutup cela di muka jangan tutup dengan bedak tebal tebal,muka akan nampak seperti topeng.sekali lagi "topeng".



2.elakkan memakai maskara pada bahagian bulu mata bawah.
kalau anda seperti saya yang memang tak mahir memakai maskara,mata anda akan jadi lebam dan makin sembab.mataku semulajadi lebam dan kadang kadang jer tak lebam.bila melakukan teknik salah,terus masuk dalam spesis panda.



3.memakai blusher terlalu tebal.
kegunaan blusher ni nak naik seri muka tapi bila ber-blusher tebal dan pink je muka tu seakan pink panter terus nampak pelik.jangan buat ye kawan kawan.



4.bedak terlalu nipis
serba salah dah disini.tadi kata bedak terlalu tebal jadikan muka bertopeng,bedak nipis jadi macam mana pula?.bedak nipis akan nampakkan muka pucat.seperti selalu dilakukan olehku.selain tu calar balar muka terjelas you olls.takde dah perempuan ayu,dah nampak macam minah rempit yang insaf adalah.



5.pilih warna bedak dan foundation yang sesuai.
kecantikan sesuatu solekan bergantung kepada pe-nyolek-nya.
bergantung pada kualiti solekan.
bergantung pada warna asas yang ditepek di muka.
ibarat sehelas kertas untuk dilukis.lukisan pula jenis stok stok kaler pastel.seakan bermain dengan rona.apa kau cakap ni?tepuk dahi.ermmm.kesimpulannya,pilih warna asas yang sesuai dengan muka you olls.







7 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

foundation jangan terlalu tebal. kalau tak, nampak muka berkerak :)

Syuk Ry said...

wah.. make up pon der kesalahan yek..

Faiz Tapit said...

pasni nak try pakai blusher lah...
baru sweet gitu... kih3

Queen of Personal Taste said...

make sure pakai bedak ada caranya, jangan nampak cam bertompok-tompok, tak rata :)

hiro said...

berguna untuk vlog ketiga saya ni..makasih kak..cayam kak.

desperate mama said...

setuju dengan tips yuyu.... melihat orang memakai blusher yg terlebih dan bedak yang tebal bertompok tompok buat akak rasa macm nak pengsan....

yunahana said...

lembap kn ckit muke ngan air b4 nak pakai faundation or krim..than baru sapu rate...hasil nampak lembot...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...