Mar 12, 2011

TUTORIAL MEMAKAI FOUNDATION

perkara asas dan selalu perempuan lupa sebelum pakai bedak,mekup dan sewaktu dengannya adalah tak memakai foundation.akibatnya bedak pun hilang dek dikebas minyak muka.face foundation ni membantu mekup tahan lama dan menggelakkan kulit terkena pancaran UV you olls.

Foundation ni ada 3 jenis yang biasa iaitu:

jenis liquid atau cecair.sesuai you olls yang muka berjerawat .so,nak selamatkan jerawat boleh la gunakan jenis ini.

credit to mr google.

foundation jenis mousse pula sangat sesuai untuk kulit berminyak.

yang jenis krim dan stick sesuai untuk kulit kering.macam suhu panas sekarang.kulit kering mudah mengelupas,so bila pakai foundation ditambah dengan bedak pula kulit jadi seperti kulit mati.tak ke menangis tengok muka sendiri?maka,penyelesaian hebat gunakanlah minyak zaitun atau lebih senang dan ringkas dan moden sekarang sapukanlah kulit anda dengan minyak bio oil.bukan berkempen ke apa ni tapi kenyataan beb.ye beb.



Bio oil yang sangat banyak kegunaannya buat si kulit kering.tak rugi senyum meleret,hujung bibir masuk dalam gambar jugak walau sudah di-crop-kan.
urut muka gunakan bio oil dari bahagian dahi hingga ke dagu dan urutkan perlahan dari dagu ke atas berulang kali.dari bawah pipi ke tengah pipi diurut agar pipi naik macam tepung penaik.


face foundation stick dan krim.yang krim Revlon ni dah lama pakai.sangat smooth .
jenis stick jenama de'bella.dipakai setiap hari sebab senang nak tenyeh kat muka.
sapuan lagi best REVLON.tak rugi.


edit sikit kasi kulit tan.keh keh keh.
sekarang I guna stick foundation.

kemudian ratakan gunakan span dari bahagian dahi,ke T zone,pipi dan kemudian dagu.

*elakkan sapu bedak atau faundation dari bawah ke atas untuk menggelakkan liang roma tertutup dek alas mekup itu.*



selepas.muka berlagak.



dah puas aku rotate tetap sama nak belok belok camni juga.haiya.




selamat mencuba!!!!

24 comments:

iz said...

uisy,lu terer makeup rupanya..gua mcm x caye..

yuyu lar said...

gua dah berubah..patutkan gua berubah???keh keh keh

IftiMonstaa said...

waa i dint know bio oil bagus utk kulit kering eh? jarang dah pki dolu3 pki pon sbb berparot tp cm tade effect jeh. berkilat je kulit tanda minyak2. heheh

cik pulau said...

wooww...
nanti ajar macam mana nak makeup lak yer... ^^,

Mama Hanim II said...

tips bagus tu..he3..
Cek Nuffnang Dh Sampai.. Jom Gi Bank In Lah..

(Gambar) Kemalangan Wish Dan Alza Di Km 53 Lebuh Raya Gerik Jeli, 4 Maut 2 Cedera

efa said...

yuyu kalau tak make up pon comel,make up pun comel huhu waah2 da tutorial lak huhu,eceh nice new header :)

unieMARKS :) said...

hhehe , nice tuto , tapi unie tak pkai foundation . rimas kdg kdg huhu . mungkin tak seswai ngan kulit kot .

mia said...

huwaa..patut gojes je budak ni..hehehe..yuyu makin hott laa..auummm

yuyu lar said...

ifti:kalau nak hilangkan parut better pakai semasa nak tido sebab berminyak lebih pun dia akan meresap sampai ke pagi...=)


pakai sebelum mekup bagi kasi smooth mekup tuh..pakai jangan terlalu banyak...

yuyu lar said...

cik pulau:hehehhee...memang nak buat pun..coming soon..keh keh keh

yuyu lar said...

mama:thanks..=)

yuyu lar said...

unie:mungkin jugak tak sesuai.kalau salah pilih kaler,kulit akan jadi kusam...insyaallah nnt yuyu bagitaw kaler kulit yg sesuai dengan jenis foundation pulak okeiii..hehehe

yuyu lar said...

efa:takdela...besa2 jer...keh3

thanks sudi baca efa!!!..hehe

yuyu lar said...

mia:takde hot hot nyer...keh keh keh

desperate mama said...

akak pun baru try revlon... tp liquid punya... sangat best rupanya... nyesal dari dulu tak layan revlon...

yuyu comel je mekap kat tengah tengah alam camtu.. kellas... hehehe

yuyu lar said...

mama:hahaha...yang liquid punya mcam tutup semua pori2 kan akak??

lepas ni nak kumpul duit try kryolan plak..hehehe...

AdaNaz87 said...

nak request wat tutorial shading kat hidung. hikhik. (:

yuyu lar said...

adanaz:hehehehe...yuyu biasa taruk eyeshadow jer kat hidung..tak pun taruk celak sikit then sapu..keh3..bolehkah?

-ApPLe SoURz- said...

ha3..sgt berkesan mekap..
tp x mekap pon mmg comel dh..
p/s : x boleh bla tgk org baju hijau blkg kak yuyu..hu3..

yuyu lar said...

apple:hahhahaa..tu mmg dilakonkan...dia yg bawak yuyu pegi photoshoot...hahhaa...next entry yuyu tunjuk sape dia k..hahaha

-ApPLe SoURz- said...

mantap lakonan dye..nmpk sebijik cm org luar yg ckp "la, budak ni..posing abes.." ha3..

*cimOt* said...

woahhhhh..boleh jadik mak andam ni..nti ko make up aku ye! hehehe

ohh ddy said...

yang dalam gambar kat hujung tu sape?? hehehhe

Asyikin Mili said...

Face foundation stick awk pkai brand ap yer ?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...