Mar 17, 2011

Tips Mencegah dan Merawat Bau Mulut

“lalink..hari tu I pergi…bla bla bla..(3000 patah perkataan)”.

seorang gadis berjiwa peramah meceritakan pelbagai cerita kepada kekasih buah hati sanubarinya namun si jejaka hanya diam dan Cuma kadang kadang menjawab.mengapa?


3 minggu kemudian si jejaka meminta undur diri.punca adalah bau mulut.mereka berpisah.


***********


Apakah yang perlu dilakukan jika anda mengetahui anda mempunyai masalah bau mulut namun tidak dapat lari dari masalah bercakap tanpa henti???oh aku tahu mesti ada terbayang dia berada ditempat itu.bagus bagus.


1.memberus gigi 2 kali sehari-setelah sarapan pagi dan makan malam.


2.berikan kesegaran pada gigi selama 2 minit menyelami rasa ubat gigi sambil membuang sisa makanan pada celah gigi.buang tahi gigit senang cerita.hehe


3.gunakan Dental Floss selepas memberus gigi bagi buang sisa makanan terlebih.


4.kumur dengan cairan kumur mengandungi essential oil untuk bunuh bacteria .


5.makan lebih buah buahan dan sayur sayuran


6.kurangkan makanan manis sebelum masuk tidur.


7.cara mudah,kunyah chewing gum perasa mint.

(alasan berfakta untuk anda yang sentiasa mengatuk dalam kuliah.”saya sekarang dalam proses hilangkan bau mulut,maka boleh kunyah chewing gum bila bila masa saj.”)


8.teh hijau mampu mencegah pembentukan plak sebab ada antioksida,maka kita pakat minum teh hijau jom.serius tak tipu.


9.daun mint plak mempunyai aroma kesegaran.elok juga untuk masalah kesihatan di paru paru dan organ pernafasan.lepas ni bolehlah cari benih pokok keluarkan daun mint.oh yeah!


10.yogurt dapat bersihkan mulut,lemahkan bacteria yang dihasilkan dilidah.sila suka yogurt sekarang juga.grrrrrr.



tengah berkumur?macam tak sihat je aku tengok.ngeh ngeh.

sumber: yang boleh dipercayai.

13 comments:

desperate mama said...

owh... i love yogurt!!!!!!!!!

yuyu lar said...

mama:i hate yogurt.!!!hehe

cik pulau said...

yeaahhh.. tak suka orang yang ada bau mulut..
bau wangi takpe.. ni bau masemmm...^^,

Syafiq Rosli said...

nasib baik mulut aku macam bau kasturi..haha

yuyu lar said...

cikpulau:hahaha...tp nak buat macam mana kan setiap org ade kelemahan..utk atasinya bleh try tips nih...keh3

yuyu lar said...

cikpulau:hahaha...tp nak buat macam mana kan setiap org ade kelemahan..utk atasinya bleh try tips nih...keh3

c i [k] j e L i t a said...

yeayyy kompem tak bau da . haha

tenangsudey said...

tu la.. TenangSudey suke kalau minum teh ijau takpon makan chewing gum... especially kalau kite ade temu janji ngan org2 penting ke kan...


bau mulut perlu dielakkan..

Lets read Inspiring Tweets about Japanese, Earthquake, Tsunami and Great Nation

yuyu lar said...

cikjelita:hahahahah...

yuyu lar said...

cikjelita:hahahahah...

yuyu lar said...

tenangsudey:hahaha..minum teh hijau tu yuyu baru tahu sbnarnye..chewing gum mmg da biasa buat dh..hehe

IftiMonstaa said...

ada pokok pudina kt rumah! tp tak makan pon. heheh suka yogurt! yeah!

yuyu lar said...

ifti:kenapa ramai sgt suke yogurt ni??haha...yuyu tak suke...hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...