May 28, 2011

Fenomena Gadis Kampung Masuk Butik Mekup


Situasi : Pulang dari bercuti bermain air di Gambang Water Park, Pahang .Kemudian Ke East Coast Mall.


Sampai ke mall aku terus terjaga dari tidur .Muka baru bangun tidur. Walau muka berminyak tanpa sebarang mekup tapi aku tetap cantik. Aku sedapkan hati. Kemudian aku melangkah laju bersama adik sepupu aku, Ana.


Dengan memakai shawl hitam plane tanpa bunga bunga bagai , tanpa anak tudung (inner), dililit sesuka hati dan berjuntai2 la ia seakan bertebangan . Jangan kau bayang efek berjuntai ala Hana Tajima tapi ini adalah ala ala Pah Bedah. Kaki yang kertu telah disarung selipar jamban, berT-shirt kuning dan serius aku langsung tak up to date / bergaya / berfesyen seperti budak budak perempuan lain di mall .


Langkah aku terhenti apabila terpandang sebuah butik hitam . Kalau ia adalah manusia , mungkin diklasifikasikan sebagai elegan , menawan , kemas dan gejes barangkali. STAGE. Iya butik stage . Ala yang pernah jadi penaja Anugerah Juara Lagu ( AJL) tu. Ada sale 1 set alat mekup Rm 48 /Rm 60++ /Rm 100++ kau tahu . Terus raba duit dalam poket .Oh my !. Selain selekeh aku juga miskin rupanya . Sedar diri kejap.


kredit: Google

Tapi aku tetap NAK BELI ! NAK BELI ! NAK BELI ! .SUKA GILA ! GILA ! GILA sewel. Eyeliner dan compact power aku sudah lama hilang (nampak sangat kau tak cuai orannya yuyu ). Peluang keemasan ni weh nak dapat barang mahal dengan harga tu. Terus bertukar jadi mak Shin Chan kan. 


********


Selepas keluarkan duit dari mesin Atm, dengan riang hati aku patah balik ke butik STAGE tadi . Dalam fikiran tengah terbayang bedak dan eyeliner baru.

"Set dalam promosi kat depan tu macam mana yek ? ". Perlahan aku tanya  kepada kakak2 mekup tebal tengah duduk sembang dua orang .Pekerja butik tu .

" Dah habis .Haha.".Dia senyum tapi menyakitkan .Sinis.

Aku terus tarik Ana dekat dengan tester bedak bedak .

"Oh dah kehabisan stok la Ana ." Aku hendap dekat dengan bedak tu dan bisik sorang sorang tapi nak jugak sebut nama Ana .Kakak mekup tebal A datang kat aku . Ana disebelah aku.

"Bedak semua dah habis ." Dia mencelah. Aku pandang dia ,dia senyum macam taknak senyum .

"Oh takpe la.". Memang macam kosong pun butik tu . Laku sangat kot .Kakak A kembali bersembang dengan kakak B tapi sempat ukirkan senyuman macam cilaka.

Kami pun blah . 

"Yu, betul ke out of stock ? Ke dia saja je ?". Ana tanya aku.

"Betul la tu . "

"Rasenya la alat mekup dalam Stage pakat habis ke dia je .Betul dop ? Tebal ngat mekup sorang sorang dekpun ". Balas Ana dalam loghat Terengganu . Kau translit sendiri la maknanya apa .


PS: Kalau kau nak masuk butik mahal mahal , Sila masuk masa ramai orang dan sila berpakaian bagai nak pergi office / berjumpa dato datin . Perlu vouge sentiasa . Duit takde lain kira,janji bergaya bagai retiss .


Sambungan...(Pesanan )

Lebih baik masuk watson / guardian beli barang sama harga di butik daripada berhadapan dengan kakak mekup tebal suka senyum macam ....




kannnnn....


13 comments:

Liyana Zahim said...

Pasni nk dresap kai skirt cam yuna ngan leging pahtu boot paras paha.. Pahtu mekap ala2 blekmetal.. Lau akk tu kerek gak tataula..

P/S: Pmpn yg mekap tebal ase dri die hot.. Pmpn yg slebet tgk ase nk nk bg pelempang doblas das..

Sekian mekaseh~

Anisa Hang Tuah said...

ciss..camne boleh habis pulak

cm peliks je

Yuyu Musa said...

liyana:hahaha...hot apa mcm tu..klo da cantik ttp cantik la..mekap tebal2 mcm nk wat show je.

Yuyu Musa said...

nis:memang da abis sbb promosi camni ada buat kt stage mid valley blan lepas/awal blan ni..sbb tu aku excited gila..ingat x abis lg kt sni..klo da abes tu xpyh la duk tmpal lg poster beso gedabak kata sale..emo2

Wan Adawiyah said...

lor dh habis ker...ermmm mlepas ingat br esk nk pi..kdg2 bengang gak dgn promoter2 nie nape org pkai selekeh xmampu beli ke??? kena bling2 bagai br ko nk layan n mampu nk beli ajer... sorry emosi plak...h3h3h3

Yuyu Musa said...

wan:hahaha..ntah..padahal harga barang bkn smpai riban2 pon..blagak je lebih minah tu.

Karim Gonjol said...

takpe, janji comel. hik3

unieMARKS :) said...

alaa , depa simpan stock kat depa la tuh . hahahaaa . depa untung tuan kedai rugi :P

Yuyu Musa said...

karim:hai hensem

Yuyu Musa said...

unie:hahaha.memang out of stock..cuma x ske cara pkerja tu lyn customer je..hihi

mia said...

aik..kenape compact powder stage abes sokmo ni..cisss..kat melaka pon abes da..best sgt ke hape yang? ce cite ce cite

JayBon said...

time2 ni mmg geram.. selalunye mcm tu la. i ni suka pki simple2 jugak la. nak shopping, hr tu mmg bergaji. pnah je msk satu kedai. tgk ats bwh2. mcm xpuas hati. then, bila i beli je brg dlm tu br terdiam. igt xmampu ke. hahha. tu la lain kali jgn judge org dr luaran rite..
kdg2 tgk org kaya lain pon relax je bwk kancil. hihi

mysara said...

rasanya hbs tu mcm alasan je kn...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...